Koji su problemi savremenog poslovanja?

Bez autora
Apr 14 2024

Dostupnost finansiranja i nedostatak kvalifikovanog kadra neki su od problema koji opterećuju mikro, mala i srednja preduzeća, pokazala je anketa predstavljena u Privrednoj komori Srbije.

Prema poslednjim podacima, sektor mikro, malih i srednjih preduzeća čini 99,9 odsto svih privrednih subjekata u Srbiji. Angažuje skoro 64 odsto zaposlenih, čini gotovo dve trećine promenta, koji stvara oko 60 odsto bruto dodatne vrednosti i učestvuje u izvozu sa 36,6 procenata, naveo je ministar privrede Slobodan Cvetković ističući važnost tih preduzeća. Po strukturi, najzastupljeniji su trgovina i usluge, a veliku ekspanziju doživljava IT sektor.

Da su ostvareni pozitivni pomaci, pokazuju i rezultati istraživanja sprovedenog među hiljadu preduzeća krajem prošle godine. Međutim, ukazuju i na oblasti u kojima su reforme i dalje potrebne, koje je istakao predsednik Privredne komore Marko Čadež.

Čadež kaže da resorna ministarstva prihvataju inicijative koje dolaze iz privrede. U protekloj godini čak 74 odsto, što, kako kaže, potvrđuje da dijalog između države i privrede postoji. Kaže da je mnogo urađeno, ali da posla ima još, a prema njegovim rečima, izazovi za privredu su zelena tranzicija i digitalna transformacija. Ministar trgovine Tomislav Momirović je dodao da je ohrabrajuće to što tri četvrtine srpskih privrednika nove tehnologije smatra važnim za svoje poslovanje.

Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima, posebno u digitalizaciji i obrazovanju, biće nastavljena, poručuju u resornim ministarstvima. Istovremeno, radi se i na prevazilaženju prepreka, stoga se, kako kažu u Privrednoj komori, pripremaju novi predlozi za unapređenje programa namenjenih podršci privrednicima, koji, između ostalog, podrazumevaju i jednostavnije procedure.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik